Sfeer proeven

Op deze pagina kun je sfeer proeven bij ons op de opleiding. Hieronder is een 360 graden view te vinden van ons praktijklokaal. Navigeer met de muis om een aantal stappen door het lokaal te zetten. Door op de hotspots te klikken krijg je extra informatie of een passende afbeelding.

Daarna kun je een oefenlesje volgen. In de korte online les krijg je theorie over het onderwerp pijn en pijnstillers. Deze theorie krijg je normaal gesproken aangeboden tijdens het vak ‘Farmaceutische Patiënten Zorg’ ook wel FPZ genoemd waarbij de docent uitleg geeft.

Om een goed beeld te krijgen over onze opleiding heb ik twee studenten gevraagd om hun ervaring te delen. In een korte video vertellen eerstejaarsstudenten Annet en Richelle over hun ervaring bij ons op de opleiding. Studenten Emily, Maureen en Wianna uit het tweede leerjaar vertellen ook over hun ervaring bij ons op de opleiding. Minze volgt de BBL-opleiding en vertelt over zijn ervaring.

Op deze pagina staat een podcast. Door naar de podcast te luisteren krijg je een beter beeld van het werken in de apotheek. 

In 2012, bijna tien jaar geleden, begon ik (Sietske Boorsma) met de opleiding tot apothekersassistent. Onderaan de pagina vertel ik over mijn ervaring op de opleiding.

360 graden view

Hieronder is een 360 graden view te vinden van ons praktijklokaal. In dit praktijklokaal worden zowel theorie- als praktijklessen gegeven. Zoals je ziet lijkt het lokaal op een nagebootste apotheek. In dit lokaal ga je oefenen met het voeren van baliegesprekken. Tijdens deze gesprekken geef je voorlichting over medicijnen in de rol van apothekersassistent. Een medestudent voert de rol van patiënt uit en geeft jou na afloop feedback.

Oefenlesje

Hieronder is een mini les te vinden over pijn en pijnstillers. Dit is één van de onderwerpen die in het eerste schooljaar aan bod komt. Aan het eind van deze mini les vind je een aantal vragen om je kennis te testen. Succes!

 

ervaringen van studenten

In dit filmpje vertellen Richelle en Annet over hun ervaring bij ons op de opleiding. Ze zitten in het eerste studiejaar van de opleiding. Richelle heeft al één week stage gelopen in de apotheek. Samen vertellen Richelle en Annet wat ze van de opleiding vinden.

podcast

In deze podcast hoor je het gesprek tussen Carin Vellinga (docent), Diana Raoef (apothekersassistent) en Sietske Boorsma (docent en voormalig apothekersassistent). 

In de podcast vertellen we over de werkzaamheden in de apotheek. Luister maar.

Op deze website onder het kopje ‘werkveld‘ staat podcast nummer 2. Daarin vertellen we over doorgroeimogelijkheden binnen de apotheek.

ervaringen van studenten

Hoi, wij zijn Maureen en Wianna tweedejaarsstudenten op de opleiding tot apothekersassistent. Onze ervaring op deze opleiding is dat we les krijgen van leuke docenten die altijd gemotiveerd zijn. Ze staan altijd klaar om te helpen, om vragen te beantwoorden of een luisterend oor te bieden, maar er is ook ruimte voor een gezellig praatje en plezier in de les. Binnen de klas ervaren wij een leuke sfeer.

De begeleiding op school ervaren wij als prettig. Elke periode is er een studieloopbaangesprek met je klassenmentor. In deze gesprekken bespreek je de studie- en stagevoortgang. We kunnen ons hart luchten en adviezen ontvangen van de docent.

De school zoekt naar een passende stageplek voor iedere student omdat ze kennis hebben van de apotheken. In de apotheek zijn wij altijd goed ontvangen. Op onze eerste stagedag voelden we ons gelijk op ons gemak. In de apotheek zijn verschillende taken. Deze taken leer je op de stage waarbij er wordt gekeken naar jouw tempo. Hierdoor wordt het rustig opgebouwd en leer je steeds meer.

In dit schooljaar zijn we voornamelijk bezig met de theorie rondom zelfzorg. Op school oefenen we met het afleveren van vrije verkoopproducten. Het geleerde kunnen we vrijwel direct toepassen op stage. Doordat we op school veel oefenen met balielessen zijn we goed voorbereid op de stage.

Er is ruimte voor eigen inbreng in de lessen. Bijvoorbeeld in de Engelse lessen waarin we baliegesprekken in het Engels oefenen.

Kom vooral eens een kijkje nemen!

 

ervaringen van studenten

Hallo, ik ben Emily (23 jaar) en ik doe de opleiding apothekersassistent in Leeuwarden. Op dit moment zit ik in het 2e leerjaar. In het eerste jaar van de opleiding krijg je veel theorie, zodat je al redelijk wat leert over de geneesmiddelen in het algemeen. De theorie is op een makkelijke manier beschreven in de lesstoffen, waardoor je het snel begrijpt en onthoudt. Tijdens de stage in het tweede jaar ga je de lesstof toepassen in de stage. We oefenen tijdens de lessen ook aan de balie, zodat je je theoretische kennis kan toepassen. De stage vind ik super leuk, omdat ik goede begeleiding heb en leuke collega’s heb die mij altijd willen helpen. Ook is het vaak gezellig en dat maakt het voor mij veel leuker.

Het is wel belangrijk dat je nauwkeurig kan werken, want nauwkeurigheid is wel belangrijk bij het beroep apothekersassistent. Ook moet je het leuk vinden om samen te werken!

Ik ben blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen, omdat ik altijd al interesse had in geneesmiddelen!

Ervaring van een BBL student

Sinds November 2021 ben ik begonnen met de opleiding Apothekersassistent BBL. Na al enkele maanden werkzaam te zijn binnen de apotheek heeft me dit erg voldaan, en kon ik een stageplek krijgen. De BBL opleiding is erg interessant wanneer je werk, stage én school wilt combineren. De lessen zijn kort en bondig en vinden plaats op één vaste dag in de week. De vakken zijn niet heel ingewikkeld en de lesstof wordt elke week in een Powerpoint gepresenteerd. De docent/begeleidster denkt met je mee, en wanneer je ergens op vastloopt word je hiermee geholpen. Deze opleiding is voor volwassenen, dus de sfeer is ondanks de gezelligheid toch serieus genoeg om goed mee te kunnen doen in de les.  

Minze Sipma

Mijn eigen ervaring

In 2012 begon ik (Sietske Boorsma) met de opleiding tot apothekersassistent. Eerlijk gezegd had ik niet een heel goed beeld bij het werken in de apotheek en de bijbehorende taken. Een vriendin van mij was een jaar eerder begonnen met de opleiding en raadde het mij ook aan. Medische kennis hebben en werken in de zorg leek mij wel wat al dan niet aan het bed van een zorgvrager.

Al gauw had ik vriendinnen gemaakt op de opleiding en de sfeer in de klas was goed. Vooral de theorielessen vond ik erg interessant. Leren over aandoeningen, medicijnen en het voeren van baliegesprekken vond ik leuk. Toen de stage begon viel alles op zijn plek. Vanaf nu kreeg ik een beeld bij de theorielessen en mocht ik zo maar op recepten schrijven en medicijnen klaar pakken voor patiënten. Rond de kersttijd kregen we kerstkaarten en koekjes van patiënten als blijk van hun waardering. Dit vond ik als stagiair heel bijzonder en leuk om te zien.

Leuk weetje: bij alle drie stageadressen heb ik later nog met plezier gewerkt. Er is veel werk in de apotheekbranche waardoor ik veel heb mogen zien en nooit zonder werk heb gezeten. Een farmaceutisch manager zij ooit tegen mij dat ‘apothekersassistent’ niet meer de juiste benaming is voor ons vak maar dat farmaceutisch beslisser beter zou passen. Deze opmerking is geheel terecht, je staat namelijk niet naast de apotheker te werken maar werkt zelfstandig en in teamverband met de andere apotheekmedewerkers. Je voert medicatiebewaking uit, pleegt overleg met andere zorgverleners (artsen, ziekenhuis, assistenten etc.) en geeft medicatievoorlichting aan de balie.

O, en die vriendinnen waar ik het eerder over had? Dat zijn nog steeds mijn vriendinnen! Allemaal werken we nog in de apotheekbranche, de één in een openbare apotheek, de ander in een poliklinische apotheek en nog iemand in een ‘medicijnrollen fabriek’. Genoeg variatie dus. Zelf ben ik in 2020 weer gaan studeren en werk ik inmiddels als docent gezondheidszorg en welzijn op de opleidingen tot apothekers- en doktersassistent. Het lijkt me leuk om jou te leren kennen! Gaan wij elkaar tegenkomen of wil je meer weten? Ik kan je veel vertellen over het vak apothekersassistent.