Stage

Stage gedurende de opleiding:

  • Leerjaar 1: twee keer een volledige week stage lopen.
  • Leerjaar 2: op Maandag en Dinsdag stage lopen in de apotheek, de overige dagen naar school. Gedurende het hele tweede schooljaar loop je twee dagen stage bij een apotheek.
  • Leerjaar 3: op Woensdag, Donderdag en Vrijdag stage lopen in de apotheek, de overige dagen naar school. Gedurende het hele derde schooljaar loop je drie dagen stage bij een apotheek.

Je krijgt een BPV-docent toegewezen vanuit school. BPV staat voor beroepspraktijkvorming. De docent zal onder andere jouw opdrachten nakijken en is je eerste aanspreekpunt omtrent stagezaken. Op je stageplek krijg je een stagebegeleider toegewezen die jou zal begeleiden en de gang van zaken zal laten zien.

Wij hebben een groot bestand met stageadressen. Als school bieden wij jou een stageplek. Heb je zelf een voorkeur voor een stageplek? Dan kun je dit laten weten aan de BPV-docent. We zullen dan proberen jouw voorkeur mee te nemen

 

ErVARINGEN VAN STUDENTEN

Door mijn stage weet ik dat ik voor de juiste opleiding heb gekozen en ik als apothekersassistent altijd met plezier naar mijn werk zal gaan. Ik heb geleerd om zelfverzekerd aan de balie te staan.
Willinde Fransen
Derdejaarsstudent
Stage is een mooie ervaring om een persoonlijke groei door te maken als (beginnend) apothekersassistente. Ik leerde hoe te functioneren als apothekersassistent door baliegesprekken en administratieve taken te vervullen.
Feikje de Vries
Derdejaarsstudent
Op stage heb ik altijd goede begeleiding gehad waardoor ik ben gegroeid tot beginnend apothekersassistent. Ik heb geleerd om zelfstandig en zelfverzekerd aan de balie te staan.
Linda Tichelaar
Derdejaarsstudent
Op stage heb ik geleerd dat telefoneren niet eng is maar dat mensen vaak blij zijn als je even belt voor informatie. Er was een mevrouw die opzoek ging naar een andere apotheek in verband met verhuizing. Als bedankje kregen wij een tas vol vers fruit voor alle goede hulp die zij heeft gekregen. Heel lief.
Lieke Kroese
Derdejaarsstudent
Begeleiding door school en stage
4/5

stage opdracht

Tijdens de stage in de apotheek moet je opdrachten maken. Voor ieder leerjaar zijn andere opdrachten geschikt.

In het eerste leerjaar willen we dat de studenten kennis maken met de apotheek. Het is een oriënterende stage. De opdracht die hieronder wordt weergegeven is een voorbeeld van één van de opdrachten waar je mee aan slag gaat.

Stageadressen

Er zijn verschillende soorten stageadressen. In ons bestand hebben we ruim 65 adressen waar studenten stage kunnen lopen. In het kort zal ik hieronder omschrijven welke verschillende soorten apotheken je hebt.

  • De openbare apotheek
  • De apotheekhoudende huisartsenpraktijk
  • De poliklinische apotheek in het ziekenhuis
  • De klinische apotheek in het ziekenhuis
 
In de openbare apotheek werk je samen met apothekers, apothekersassistenten, bezorgers en apotheekmedewerkers. De meeste stageplekken zijn in een openbare apotheek. In de apotheek heb je vaste patiënten die recepten aanbieden. Je voorziet patiënten van geneesmiddelen maar levert ook aan verzorgingshuizen of maakt de spoedtas van de dokter klaar. Sommige apotheken hebben een uitdeelpost. De klaargemaakte recepten worden naar de uitdeelpost gebracht waar patiënten hun geneesmiddelen kunnen afhalen. Een uitdeelpost zit bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk waar nog geen apotheek zit. 

In de apotheekhoudende huisartsenpraktijk werk je samen met huisartsen, praktijkondersteuners en dokters- en apothekersassistenten. Het is een huisartsenpraktijk waar een apotheek bij in zit. Patiënten kunnen vanuit het spreekuur gelijk hun medicijnen meenemen uit de apotheek. De apotheekhoudende huisartsenpraktijk zit vaak in een dorp waar geen openbare apotheek gevestigd zit. 

De poliklinische apotheek zit in de hal van het ziekenhuis. Het is vrijwel gelijk aan de openbare apotheek maar dan bestemd voor bezoekers van de poliklinieken. Er zijn medicijnen die alleen verstrekt mogen worden door een ziekenhuis. In de poliklinische apotheek kun je dus andere recepten tegenkomen. Je krijgt de recepten vanuit verschillende poli’s gestuurd zoals cardiologie, longgeneeskunde, gynaecologie, oncologie of de kinderpoli. 

De klinische apotheek levert de medicatie die in het ziekenhuis wordt gebruikt. Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis krijgen dus de medicijnen vanuit de klinische apotheek. In deze apotheek worden geneesmiddelen bereid. Als patiënten opgenomen worden in het ziekenhuis gaan ze soms langs de klinische apotheek voor een opname gesprek. In dit gesprek controleert de apothekersassistent of de huidige medicatie nog in gebruik is. Bij ontslag is er weer een gesprek om de nieuwe medicatie door te spreken.

 
 

Stagebegeleiders aan het woord

Hoi,

Ik ben Sandra vd Wal-Leyen en werkzaam in een openbare apotheek te Hardegarijp. Ben apothekersassistente en tevens stagebegeleider.

De apotheek stage heeft het doel om de studenten te begeleiden bij het behalen van hun competenties binnen een apotheek. Tijdens de stage krijgen de studenten de kans om in de dagelijkse praktijk hun competenties te oefenen, te verbreden en te verdiepen. Ze worden uitgedaagd de theoretische kennis om te zetten naar een praktijkgericht advies.

Als apothekersassistent heb je een zeer afwisselend takenpakket en ben je veel met mensen bezig.

Je dagelijkse bezigheden bestaan uit; voorlichten & adviseren over medicatie, verwerken van de recepten en assisteren van een apotheker.

In de afgelopen jaren is het vak behoorlijk veranderd. Wanneer de stagiaires voorheen veel bereidingen deden en vooral doosjes klaarmaakten staan ze nu sneller aan de balie, nemen ze de telefoon aan en proberen ze de zorgvragen van de patiënten te beantwoorden.

Deze verandering zorgt ervoor dat de begeleiding belangrijker is dan ooit.
We geven nu veel meer 1 op 1 begeleiding en de stagiair krijgt alles te zien waar je in een apotheek mee te maken krijgt. Van zorgverzekeringen tot medicijnen die niet leverbaar zijn.
Wij proberen ze een zo goed en breed mogelijk beeld te geven van het vak.


Ajla Ljuca